Guna Samseng untuk tarik Trafik!
Powered by MaxBlogPress 

Cara membuat Potpourri ala Semerbak (Bunga Kering)

potpourri

Potpourri adalah bunga kering wangi yang dihasilkan dari campuran bahan tumbuhan dan cecair wangian bagi tujuan keindahan suasana dan ketenangan jiwa. Ia boleh dihasilkan sendiri dari bahan terbuang yang mudah diperolehi tanpa kos yang tinggi. Bungan ros merah pemberian pasangan anda semasa memujuk anda tatkala perselisihan faham kecil yang berlaku boleh di abadikan dengan menjadikan potpourri dan diletak dalam kamar tidur anda. Sekurang-kurangnya ia dapat mengingatkan anda supaya berhati-hati dengan pertengkaran kecil dalam perhubungan agar tidak melarat.

bunga kering

Bagaimana cara membuat bunga kering potpourri?

1. Gantung kuntuman bunga tersebut dalam keadaan terbalik supaya cepat kering.

2. Biarkan selama 5 – 6 hari dan jemur ditempat yang kering sehingga kuntuman bunga termasuk batangnya kelihatan kuning.

3. Ceraikan dari tangkai supaya mudah digaul dan dimasukkan dalam bekas.

4. Tuangkan beberapa titis haruman beraroma semerbak.

5. Gaulkan hingga sebati dan biarkan selama 20 minit.

6. Masukkan dalam bekas yang sesuai seperti bakul, cawan, mangkuk dan seumpamanya. Letak dalam jaring dan ikat bunjut juga boleh menjadikan potpourri kita lebih kemas, mudah dan selamat.

Mudah bukan? aktiviti ini lebih menyeronokkan apabila dilakukan bersama anak-anak kecil yang mula membesar umpama guru pendidikan seni memberi tugasan kepada murid-muridnya.

Potpourri ala semerbak sesuai bagi kegunaan :

1. Dalam Bilik tidur – Ia menenagkan suasana disamping mendamaikan jiwa jika mata anda terkebil-kebil tak dapat tidur. Selain itu, ia dapat melenakan tidur anda sekiranya anda mengalami simptom ‘tidur-tidur ayam’.

2. Dalam Tanda – Sesetengah orang mengambil masa yang agak lama didalam tandas bagi menyelesaikan ‘Qadha Hajat’ mereka disebabkan perkara-perkara tertentu seperti sembelit. Potpourri ala semerbak dapat melegakan suasana tandas anda selain rasa lebih yakin untuk ‘berdehem’!

3. Dalam Kereta – Kereta merupakan rumah kedua bagi mereka yang selalu ‘out station’, tempat kerja jauh dan laluan traffik ke tempat kerja sering kali Jem teruk! Berjam-jam masa dihabiskan bagi menunggu giliran untuk melalui jalan yang sama dengan orang lain. Penyakit “stress” kerap kali hinggap singgah menemani pemandu, sebab tu kita mudah lihat orang hon sana sini, tunjuk penumbuk, mengeluarkan kata-kata kesat dan lucah dan lain-lain lagi. Tambahan pula, keadaan kereta yang sudah lama tidak dicuci serta anak-anak sering membuang sisa ‘jajan’ dan menumpahkan susu sesuka hati tanpa kita sedari dan bau reban ayam dalam bonet kereta, ia sangat menyumbang kepada gejala ‘stress ini.

Jadi, bagi mengurangkan masalah ini adalah lebih baik anda letakkan potpourri semerbak ini merata-rata dalam kenderaan anda. Sekurang-kurangnya kemalangan dijalan raya dapat dikurangkan disebabkan anda selalu ceria dan jarang mengejutkan pemandu lain denagn membunyikan hon anda 🙂

4. Cenderahati – Bagi meraikan saudara mara, adik beradik, sahabat yang akan mengadakan majlis seperti pertunangan, perkahwinan, cukur jambul dan sebagainya, kita boleh menghadiahkan bunga-bunga kering potpourri hasil tangan kita sendiri kepada para tetamu sebagai tanda keihlasan dan semangat gotong royong selain meringankan beban kewangan mereka menjayakan majlis tersebut. Sumbangan seperti ini walaupun tidak seberapa, tetapi dapat mengeratkan kasih sayang terhadap mereka. Hadiahkan untuk majlis diri sendiri juga boleh dimulakan dari sekarang 🙂

Nantikan kemunculan wangian potpourri Semerbak sedikit masa lagi. Selamat Mencuba!

Share

Post a Comment

Your email is never shared. Required fields are marked *

*
*